Ana içeriğe atla

RÜYALAR BİZE NE ANLATIYOR?


"Günün birinde hekimlerin dikkatlerini düşlerin “psikolojisi”nin yanı sıra “psikopatolojisi”ne de yöneltmek zorunda kalacakları konusunda hiç kuşku yoktur."

S. Freud

Eski dönemde rüyalar büyücülük ve kehanetle ilişkilendirilir, geleceğe dair bilgiler verdiği verdiği düşünülürdü. Ancak günümüzde anlıyoruz ki rüyalarımız bize geceğe dair değil geçmişe dair bir şeyler anlatmaya çalışıyor ve psikolojik olarak anlamlandırılabilen inceleme alanları oluşturuyor.

Uyku en basit haliyle kişinin geçici biliçsizlik hali olarak ifade edilebilir. Uyku halindeyken zihin kendini dış dünyaya kapatılır. Zihin uyumaz ancak uyku koşulları uyanıklık koşullarından daha farklıdır bu koşullar sonucu rüyalar oluşur. Günümüzde en kabul gören görüş bilinçdışımızda bastırılan düşüncelerin rüya yoluya ortaya çıktığıdır. Ancak her görüğümüz rüya bir anlam ifade etmeyebilir. Mesela korku filmi izleyip çok etkilendiyseniz bunu rüyanızda görebilirsiniz, burada anlamlar aramak yersiz olacaktır. 

Peki rüyalar bize ne anlatmaya çalışıyor?

Rüyalar kişinin hayatına dair içerikleri barındırmalarının yanında, kişinin yaşağı sorunlar ve onlarla başa çıkma yöntemlerine dair mesajlar da veriyor. Örneğin kabuslar ya da tekrar eden rüyaların bireyin ruh hali, nevroz, kaygı, depresyon ve stresli durumu ile bağlantılı olduğu düşünülüyor. Ayrıca kaçınmacı bağlanma geliştiren bireylerin rüyalarında kaçma isteği, kaygılı bağlanan bireylerin rüyalarında yakınlık isteği ön plana çıkar. “İronik Kontrol Teorisi (İronic Control Theory)”de bastırılan düşüncelerin rüyada gün yüzüne çıkma olasılığını arttığını savunur. Düşüncelerimizi bastırmamızı sağlayan yüksek kontrol mekanizması uyku halinde kaybolur. Zihni felce uğratan uyku hali, yüksek kontrol mekanizmamızı yani zihin kontrolümüzü elimizden alarak bastırılan düşüncleri veya kaygıları rüyalarımızla ortaya çıkarır. Yapılan bir araştırmada bir gruba yatmadan önce istenmeyen düşüncelerini bastırması istenmiş ve bastıran düşüncenin rüyada ortaya çıktığı görülmüştür. Başka bir çalışmada ise sigarayı bırakamaya çalışan bireylerin rüya içeriklerinin büyük çoğunluğunun bununla ilgili olduğu görülmüş.  Obsesif Kompulsif bozukluğa sahip bireylerin rüyalarında sıklıkla kompulsyonla ilgili, sosyal fobi rahatsızlığına sahip bireylerin rüyalarındaysa sıklıkla erken dönem çocukluk travmaları, psikososyal işlev bozukluğu ve etkili olmayan başa çıkma öyküleri olan içerkler, Şizofreni tanısına sahip bireylerin rüya temalarında ise şizofreni olmayanlara göre göre daha basit, ayrıntılı olmayan, duygudan yoksun veya fakir, diğer içeriğinde kendisinin olduğu, normallikten uzak, olumsuz ve saldırgan içerikler gözlemlenmiştir. 

Freud rüyaların yorumlanmasını 2 temel yöntemle açıklar; biri simgesel yorumlama yani, rüyayı daha anlamlı olan içeriğe yerleştirmeye çalışmak, diğeriyse şifre çözümleme denilen rüya içeriğini bireyin kişisel deneyimleri üzerinden yorumlama yöntemi. Şifre çözme yönteminde rüya bütün şekilde yorumlanmaz, parçalar arası bağlantılar değerlendirilir. 

Her ne kadar günümüzde rüyalar ile ilgili bazı yorumlamalar yapabiliyor olsak da rüyaların gizemi hala tartışmalı ve tam anlamıyla çözülmüş değil. Rüyları yorumlarken önemsenmesi gereken nokta kişinin yaşam deneyimleri ve rüyaları asındaki bağlantıdır, bu bağlantı kurulursa rüyaları yorumlamak bilinçdışımızla ilgili önemli ipuçları verecektir. 


KAYNAKÇA

Güven, E. (2015). Rüyaların Dili: Psikolojide Rüya Çalışmaları. Türk Psikoloji Yazıları, 18 (36), 15-25.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK (OKB)

"Ütünün fişini çekmiş miydim?", "Kapıyı kitledim mi?", "Ocağın altını açık mı bıraktım?" Bu tarz endişeleri yaşamayan yoktur. Obsesif kompulsif bozukluk'da bu endişeler şiddetli olarak yaşanır, OKB'nin bireyde hastalık olarak değerlendirilebilmesi için bu düşüncelerin kişin hayatını ele geçirmesi ve işlevselliğini etkilemesi gerekir. Örneğin OKB tanısı almış bir kişi dışarı çıkacağı zaman kapıyı kitlediğinden emin olamaz ve defalarca kapıyı kontrol etmek için geri döner, bu tekrar o kadar uzar ki gideceği bulaşamaya geç kalır ya da hiç gidemez. Obsesyon istenmeyen, rahatsız edici, gerçeklikten uzak düşünce ve görüntülerin kişinin zihninde tekrar etmesi ve bu düşünce veya imgelerin zihninden atamaması olarak tanımlanabilir. Bu düşüncelerden dolayı kişi suçluluk veya rahatsızlık hisseder, yoğun bir kaygı yaşar. Kompulsiyon ise bu rahatsız edici düşüncelerden kurtulmak için yapılan birtakım ritüeller yani tekrarlayıcı davranışlardır. Örneğin elinin pi...

KEDİLERİN İNSAN PSİKOLOJİSİ VE BEDEN SAĞLIĞINA ETKİSİ

Kedi şüphesiz ülkemizde en sevilen hayvanlardandır. Öyle ki yurtdışında İstanbul kedileriyle ünlüdür. Son yapılan araştırmalar sonucundaysa kedilerin anavatnının Anadolu olduğu keşfedildi. Gerek yaptıkları şirinliklerle gerek ilginç davranışlarıyla olsun insanlara kendini sevdirmeyi hatta yaşadıkları evin bir ferdi olmayı kolayca başarırlar. Bu zamana kadar kedi almayı düşünmediyseniz ya da şüpheleriniz varsa burada saydıklarımız karar vermenize destek olacaktır.  Peki kedilerin insan psikolojisi ve beden sağlığı üzerinde nasıl etkileri bulunur? Gelin biraz bunu konuşalım. Kediler bulundukları ortamdaki gerginliği alarak sıcak bir atmosfere çevirirler. sevildiğini anlayarak bu sevgiye karşılık verirler ve sahipleriyle duygusal bir bağ oluştururlar. " Benim annem/babam kedi sevmiyordu şimdi hepmizden çok seviyor" cümlesi hiç birimizin yabancı olmadığı bir cümle olsa gerek. Kedi sevmeyen insanlar kedilerle kısa bir süre vakit geçirdikten sonra onlarla duygusal bağ kurarlar. Hi...