Üzüntünüzü sevin!
Aslında olumusuz duyguların sandığımız kadar korkunç olmadığını, tüm amacının sizi korumak olduğunu biliyor muydunuz? Bildiğimizin Aksine Stres başlıklı yazımızda stresin faydasını detaylı bir şekilde konuşmuştuk. Bütün duygularımızın bize olan faydasını detaylandırabiliriz fakat bu yazıda duyguları kabullenmek, onlarla barışmak üzerine konuşacağız.
Küçüklüğümüzden bu yana üzüntünün, korkunun, kaygının ve tüm olumsuz sayılan duyguların kötü olduğunu, bir an önce bertaraf etmemiz gerektiğini öğrendik. Örneğin bir anne çocuğunu mutsuz görmeye tahammül edemez, bu durum çok normaldir ancak anne istemeden de olsa çocuğunu olumsuz duygulara tahammül edemeyen birine dönüştürür. Ailemizden gördüğümüz yaklaşımlar benliğimizi oluşturur annesinin kendi mutsuzluğuna tahammül edemediğini gören bir çocuk bunu kendi duygularına da uyarlayacak, "Benim bunu hissetmem yanlış!" diye düşünecek, tıpkı öğrendiği gibi bu duyguyu yok etmeye çalışacak ve yok edemezse suçluluk duyacaktır. Hayattaki deneyimlerimizi nesiller boyu aktarırız bu sebeple önce kendimiz tüm duygularımızı kabullenmeliyiz.
Tüm duygularımızı sevmeye çalışabilir, sevemesek de onlarla barışabiliriz. Kişinin duygularıyla barışması kendiye barışmasından geçer. Üzüntü sevinç kadar, bizim duygumuzdur. Mutsuzluk mutluluk kadar, öfke sevinç kadar, aşk da nefret kadar bizim duygumuz olduğu gibi. Tüm duygular gelir ve gerçerler, sadece doğalarında zamanında yaşanmak vardır. Biz bu duygulara geldiği zaman orada durmalarına izin vermezsek, uzun vadede beklemediğimiz bir anda başka bir psikolojik sorunla karşı karşıya kalabiliriz.
Yapılan araştımalar bize gösteriyor ki duygularımızdan kaçmak depresyon ve anksiyetenin başlıca sebebi. Duygularımızı tamamı ile kabul etmekse anlamlı düzeyde olumlu bir etki yaratıyor. Hatta bununla ilgili terapi yaklaşımı bile var: Kabul ve kararlılık terapisi. Bu yöntem kişilerin istenmeyen duygu ve düşüncelerle savaşmadan onları gözlemlemelerine, şimdiki ana yoğunlaşmalarına ve tüm duygularına yer açabilmelerine yardımcı olmayı hedefler.
Gördüğümüz gibi kişinin duygularını varolduğu şekilde kabul etmesi oldukça faydalı bir yöntemdir. Kabullenmek insanda hafifleme duygusu yaratır ve özşefkati arttırır.
Bu süreç burada bahsettiğimiz kadar kolay değil ancak mümkün. Her şey istemekle başlıyor!
KAYNAKÇA
Uğur, E. (2018). Kabul ve Kararlılık Terapisi Yönelimli Psikoeğitim Programının Olumsuz Değerlendirilme Korkusu Üzerindeki Etkisi. Sakarya Üniversitesi, 29179406.
Yorumlar
Yorum Gönder